Enn Toberluts annab nõu: Millist grilli valida?

Enn Toberluts annab nõu: Millist grilli valida?

Parima tulemuse saame grillides suletud kaanega puusöegrillil hõõguvate süte kohal (nt klassikaline nn ufo grill või maailma parimad keraamilised Kamado Joe grillahjud). Klassikalised ümarad söegrillid ehk ufo-grillid on väga head ja üsna universaalsed. Siin tuleks jälgida, et ei valiks kõige odavamat mudelit, sest tihtilugu väga odavad ufo-grillid logisevad ja kolisevad palju ning ajavad suitsu kaane vahelt läbi. Oluline, et ufo-grill oleks piisavalt hermeetiline, et kaane sulgedes liigne leek ikka ära kustuks ja oleks töökindel. Hea on kui ufo-grillil on olemas ka kaanehoidik.


Keraamiliste Kamado Joe grillahjudega on toidu küpsetamine veelgi lihtsam! Ahjud on hermeetilisemad ja hoiavad paremini kuumust kui kahe koldega korstendega nn vanakooli BBQ ahjud või muud grillahjud. Tegu on söegrilliga ja BBQ ahjuga kaks ühes! Vt lisaks http://bit.ly/Kamado-Joe-grill
Kamado tüüpi keraamiliste grillidega on võimalik toitu grillida nii otsesel (grillimine) kui kaudsel (BBQ) kuumusel, suitsutada, praadida, vokkida, küpsetada keerleval vardal (JoeTisserie) ja ka spetsiaalses ainulaadses pitsaahjus (DoJoe). Keraamiline grill hoiab väga hästi kuumust ja söekulu on palju väiksem kui muude grillidega. Tänu keraamilisele küpsetuskoldele ja kuumus-deflektoritele jääb grillides liha palju mahlasem, pehmem ja maitsvam.


Kamado tüüpi grillahjusid on mitmes hinnaklassis. Siin on sama lugu nagu muude grillidega, odavaim hind ei ole parim lahendus. Keraamilised grillid, mis maksavad üle 1000 euri on kindlasti paremad kui odavamad, sest nende puhul tuleb grilliga kaasa kõrgem kvaliteet, vastupidavus, nutikad lahendused, uuenduslikud lisatarvikud ja paljudel juhtudel eluaegne garantii (nt Kamado Joe puhul) ning ka varuosade saadavus.
Klassikaliste suitsuahjudega on hea liha suitsutada madalal kuumusel. Liha saab nii tugeva suitsumaitse, mis paljudele eestlastele on vägagi meelepärane. Kuid eks tervislikkuse ja trendikuse osas jäävad siin tugevalt pealt ikkagi uue põlvkonna ahjud, st keraamilised grillahjud.


Gaasigrillide puhul on miinuseks puusuitsu lõhna puudumine. Plussiks aga mugavus, kiirus ja puhtus! Gaasigrilliga on eriti lihtne kuumust reguleerida. Hea gaasigrill on malmist või roostevaba terasest grillrestiga. Osad grillrestid on portselanist kattekihiga, see muudab grillresti puhastamise lihtsamaks, sest rest on nn libedam. Tähtis on põletite arvu ja grillipinna suhe, st et grill suudaks piisavalt kuumust toota. Hea on kui gaasigrillil on vähemalt kaks kuni kolm põletit, väga nutikad lahendused on ka nn ringpõletid, mis annavad rohkelt kuumust tänu suuremale pinnale. Heade gaasigrillide hinnad algavad umbes 700 eurist. Gaasigrillide puhul kallim hind tähendab eeskätt just paremat kvaliteeti, vastupidavust, lisavarustust (nt pliidikoht jne), põletite arvu ja suurust ning ka grillresti headust (tavalisest terasest rest vs malmist või roostevabaterasest rest).


Eriti hea on kui grillil on olemas kõrgemal asuv nn soojendusrest / järelküpsetusrest.
Grillivarustust ei tasu poest lademetes kokku osta – milleks kulutada niisama raha tühja-tähja peale? Kuid vaja läheb kindlasti korralikku kvaliteetset suuretükilist grillsütt GRILLEP, süütematerjali (puupilpad, toiduõli, paber ja/või ökoloogilised narmendavad süütepulgad), grilltange, grillrestiga kokku sobivat puhastusharja/terasharja grillresti puhastamiseks, rätikut või majapidamispaberit ja kuumakindlaid grillikindaid. Soovi korral võib hankida endale ka suuremate lihatükkide jaoks ka liha sisetermomeetri, paksu fooliumpaberit, lisasuitsu tekitamiseks puidutükke või laaste ja vardaid šašlõki või lisandite jaoks. Hea on kasutada kandilise või kolmnurkse laiema ristlõikega (ca 1 cm) metallvardaid.


Poodides on saadaval nii tavalist grillsütt kui ka grillbrigette. Eestis müüakse enamuses kergpuidust valmistatud sütt (nt lepp), mis hõõgub küll vähem aega kui tugevamast puidust valmistatud süsi (nt tamm, pöök jne). Samas kergpuidust süsi süttib kergemini ja kiiremini ning annab parema söearoomi. Hea süsi on see, mille kotis on suuremad ühtlase suurusega tükid ja vähem peenet puru. Parim saadaolev grillsüsi on GRILLEP – maailma parim kvaliteet! See süsi on nii puhas ja naturaalne, et võib küpsetada steiki otse süte sees nn dirty steigina!


Grillbrigett on söetootmise jääkidest kokku pressitud brigett. Seega sisuliselt kokkupressitud söetolm (tuulise ilmaga grillikaant avades võib söe pinnale tekkinud söetolm meil liha ära määrida). Brigeti hea omadus on, et see hõõgub kauem, kuid jällegi brigett sisaldab vähem head söearoomi.

GRILLEP premium suuretükiline grillsüsi (lepp) 30L ja 50L

  • Grillsüsi GRILLEP on ideaalne valik nii restoranidele, BBQ-meistritele kui ka kodustele grillmeistritele. Ilmselt parim grillsüsi maailmas!
  • SUURETÜKILINE  •  RESTORANIKVALITEEDIGA  •  NATURAALNE LEPP  •  LISAAINETEVABA  •  JÄTKUSUUTLIKEST LÄTI METSADEST (FSC100%)  •  KIIRE JA LIHTNE SÜÜTAMINE (5-10 min)  •  ÜHTLANE HÕÕGUMINE  •  ILMA KÕRVALMAITSE JA -LÕHNATA
  • GRILLEP grillsöe puhtus ja kvaliteet teevad selle sobivaks ka steigi küpsetamiseks otse süte sees (Enn Tobrelutsu maailmakuulus dirty steak ehk söesteik). 
  • GRILLEP grillsöel on FSC 100% sertifikaat, mis kinnitab, et grillsüsi on toodetud puidust, mis on saadud jätkusuutlikest hästimajandatud metsadest (st see on märk vastutustundlikust metsandusest).

 

MARIENBURG väikesetükiline grillsüsi (lepp) 14L

  • See on parim väikesetükiline grillsüsi Eestis. Ühtlase suurusega söetükid (3-8 cm), mis süttivad ülikiirelt ja hõõguvad ühtlaselt. Ideaalne valik väiksemateleja ja ka keskmisetele grillidele.
Jaga
ENN TOBERLUTS ANNAB NõU: MILLIST GRILLI VALIDA? on lisatud ostukorvi