E-poes alates 100€ 0% järelmaksu intress >>               Aiatehnika kojuvedu TASUTA >>

BBQ lühiõpetus

BBQ lühiõpetus

Barbecue (BBQ) on toidu (eriti liha ja kala) aeglane küpsetamine spetsiaalses BBQ- või grillahjus, madalal temperatuuril (~70-120 °C) suitsuses ja suhteliselt niiskes keskkonnas. BBQ liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem/pehmem kui grill-liha!

• 
Õiget BBQ-d tehakse spetsiaalses BBQ ahjus, millel on eraldi kütte- ja küpsetuskolle või siis nn tünn-ahjudes, kus on mitu tasapinda (nt Mac’s BBQ Pro-Q grillahjud). BBQ saab küpsetada ka tavalisel ufo grillil ja loomulikult ka Kamado tüüpi keraamilistel grillidel (nt Kamado Joe grillahjud).

• Eestipärase kahe koldega BBQ ahju küpsetuskoldes asuvad üldjuhul rasva- ja veevann, mis aitavad summutada leegi põletavat kuumust ja annavad lisaniiskust. Veevanni kohal asuvad küpsetusrestid liha jt toiduainete jaoks.
• Alumist veevanni võib täita lisaks veele ka veini, kalja, õlu, ürtide, laastude jms-ga – siis saame nn maitsestatud suitsu! Rohkelt maitsehõngu suitsule saame kui raputame lõkkekoldesse ilma kooreta hakitud puitu/laaste (lepp, tamm, hickory, väga head on ka kirsipuu vm luuviljalised puud), mis on vedelikega niisutatud (tume õlu, kali, vein, mahlad jne). Saadud segule võib lisada veel ka kuivatatud ürte (rosmariin, basiilik jne) ja ka kõike muud, mis head maitset suitsule lisab. Oluline on, et ahjus liiga palju niiskust ei oleks. Mida rohkem niiskust, seda vähem saab liha suitsumaitset ja mida rohkem niiskust. seda rohkem liha määrdub tahmaosakestega. Seega ärge veevanni liiga palju vedelikke lisage, pigem olgu seal vett vähem kui rohkem.
• BBQ ahju köetakse kuivade puudega ja/või grillsöega. Juhul kui asetate ahju koorega puuhalu siis soovitavalt koor ülespool, sest hoogsalt lõõmama hakkav puukoor võib tekitada tahma (must suits). Hea on puiduhalud enne ette põletada (st pealimine kiht maha põletada) ja siis küpsetamise ajal kasutada ainult nn ettepõletatud puitu (tulemuseks puhtam suits).
• BBQ ahjus on küpsetamise käigus niiske ja suitsune keskkond ning küllalt madal temperatuur (ahju sisetemp. ~ 70-120 °C).
• Küpsetusprotsess algab ahju kütmisest. Kui temperatuur on ~ 70-100 °C, tuleb asetada liha küpsetuskoldesse ning anda sellele puhast valget suitsu (kilose liha puhul ~ 2-3 tundi) – nii imbub suitsumaitse paremini lihasse. Seejärel pintseldage liha kuni valmimiseni (~ 1,5 tundi) umbes iga 30 minuti tagant mopiga (hoides liha samal ajal ahjus). Täpne küpsetusaeg sõltub lihast. Puhas suitsutamine võib kesta ka kauem (nt 75% kogu küpsetusajast), siis saame rohkem suitsumaitselisema liha. Eeskätt sõltub moppimise välde sellest, kui palju on ahjus niiskust. Kui liha kipub pealispinnalt kuivama, siis on hea määrida seda mop-kastmega või pihustage seda pihustist.Valmis grill
• Nagu öeldud küpsemisajal pintseldatakse liha spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega (nn mop-iga), mis annab lihale maitset ega lase sel ahjus kuivada. Mopis olevad maitseained imbuvad lihasse ning annavad vajaliku maitsebuketi ja värvi. Lisaks kaitseb mop liha intensiivse suitsu ja kuivamise eest.
• Küpsemise ajal tuleb jälgida, et suits oleks valget värvi. Lisasuitsu andmiseks ja liigsuure leegi summutamiseks (temperatuuri alandamiseks) võiks kasutada vee, kalja või tumeda õllega niisutatud puidulaastu, raputades seda lõkkesse/sütele ja sulgedes kõik ahju õhuavad (ka siibrid).
• BBQ liha ei saa krõmpsu pealispinda nagu grillides, kuid on see-eest mahlane/pehme, mõnusa suitsumaitse ja -lõhnaga.
• BBQ ahjus küpsetatud liha kvaliteedinäitajateks on maitse, mahlasus, pehmus, välimus ja suitsuring (st liha ristlõikel näha olev nn punane suitsuääris). Mida laiem on suitsuring, seda rohkem suitsumaitset!
• Enne liha serveerimist võib lihale kanda veel ühe õhukese kihi kergelt vahustatud mop-kastet (nn viimaseks glasuuriks). Mop-kastet võib kasutada ka serveerimisel, st lisada seda kuumalt liha ja lisandi kõrvale.
• Kõigi toodete puhul loomulikult ei ole vaja kasutada mop-kastet. Väga paljud lihad, sh nt sea sisefilee on väga hea ka lihtsalt suitsutatuna BBQ ahjust, ilma igasuguse kastmeta! Nii saavutame eriti naturaalse tulemuse. Peame lihtsalt tagama, et liha pind küpsemise käigus ära ei kuivaks.
• Nn tünn-BBQ ahjude ja keraamiliste Kamado tüüpi grillahjudega on BBQ küpsetamine veelgi lihtsam! Ahjud on hermeetilisemad ja hoiavad paremini kuumust & suitsu kui kahe koldega BBQ ahjud. Küpsetamise põhimõtted on samad (madal kuumus ja pikk aeg), nendesse ahjudesse lisaniiskust lisada ei olegi vaja (võib lisada sütele niiskeid puidulaastusid). Keraamiliste grillidega saab igaüks tulemuseks suus-sulava BBQ roa!

• Võtke BBQ küpsetamist rahulikult. Kiiret ei ole kuhugi, sest maitsva BBQ toidu saate ainult siis, kui teete kõike südamest ja põhjalikult! BBQ tekitab meeldivat sõltuvust ja on suurepärane ajaviide ning nauding!

Autor: Enn Tobreluts  / Eesti Grilliliit

Jaga
BBQ LüHIõPETUS on lisatud ostukorvi
Don't forget to buy these compatible products,