E-poes alates 100€ 0% järelmaksu intress >>

Gaasigrill või söegrill - kumba valida?

Gaasigrill või söegrill - kumba valida?

Grillimine on suve lahutamatu osa ja grillroad paljudel eestlastel vaieldamatult lemmikud.  Retseptisahtel seadis vastamisi gaasi- ja söegrillid, et  välja tuua eripärad toidu valmistamisel ja lihtsustada valikut sobiva grilli leidmisel.


Söegrillid

 Söegrill

Söegrillid on vaieldamatult klassika! Kellel poleks kodus olnud ühte ümarat ufogrilli? Tegelikult on söegrille ka kandilisi ning munakujulisi. Odavamaid ja kallimaid.

Söegrilli eelistajad saavad nautida kogu  küpsetamise protsessi - süte põlema saamine, süte valmimise ootamine, tuli, tahm ja suits. See kõik kokku on justkui põnev ja mõnele isegi rahustav rituaal. Oluline on kindlasti järgida ohutusnõudeid ja soovituslik  kasutada ka grillimisel põlle, rätikuid ning pajakindaid või -lappe.

Söegrilli puhul on ilmselt kõige keerukam õige temperatuuri saavutamine. Mõnikord võib tunduda, et suve lõpp saabub kiiremini kui liha küpseks saab, teinekord aga piisab söestunud jume saamiseks vaid hetkest. Osavaks grillimeistriks saamine eeldab annet ja veidi oskusi temperatuuri reguleerimisel söe või briketi hulgaga ning samuti kaanel olevate tuulutusavadega.

Töötamiseks vajab grill vaid sütt, süütevedelikku ja tikke. Söegrilli süütamiseks sobib ka toiduõli, mis tuleb valada sütele, oodata mõned minutid selle imbumist ja seejärel süüdata. Kui söed on kenasti hõõguma läinud ning servad juba valkjad, saab ka liha, kala või köögiviljad restile panna ning grillimist alustada. Kui juhtub, et grillsüsi ei taha süttida, siis on hea kasutada lõõtsa, mis on valmistatud spetsiaalselt süte põlemise hoogustamiseks.

 

5 nippi maitseelamuste rikastamiseks söegrillil

• Lisa süte vahele erinevatest puuliikidest puitlaastusid: pähkli-, kirsi- või akaatsiapuust. Nende suits annab toidule täiendava maitsenüansi. Kui puitlaastud süttivad, siis piserda neile vett peale - see suurendab suitsu hulka.
• Sütele võib lisada ka märgasid lepalaaste. Need tekitavad ka lisasuitsu ja pehmendavad süte teravat kuumust.
• Sütele pandud eelnevalt vees leotatud maitsetaimed, terve sibul või oksakesed ja laastud, annavad lihale huvitava maitse.
• Kasutada võib samuti kuivatatud ürdipuru - raputa seda sütele.
• Meisterda fooliumist kauss, kuhu lisad veini ja ürte, ning aseta see süte peale. Vedeliku auramisega saab juurde lisaniiskust ja head suitsuaroomi.

 

Söegrilli juures on mõnus ka see, et kui lõket käepärast pole, siis saavad lapsed vanemliku järelvalve all selle peal ise vahukomme või vorstikesi grillida. Selleks on palju kasulikke abivahendeid ning grilltarvikuid.

Lühidalt kokkuvõtteks söegrilli peamised plussid ning miinused:

 

PLUSSID

MIINUSED

      Kerge ja kompaktne.

      Tavalise söeresti asemel on söekauss. Süsi ei puutu kokku grilli korpusega ja see peab kauem vastu.

      Söegrill tagab kõrgeima küpsetuskuumuse.

    Mugav transportida.

 

      Toit kõrbeb kiiremini.

      Süsi põleb kiiremini ära ja seda peab suurema lihakoguse korral lisama.

    Grilli süütamine ja jahtumine võtab natuke aega.

 

Gaasigrillid

 

Gaasigrill

 

Gaasigrill on pigem turvalisele kokkajale, kes süte kuumutamisega tegeleda ei taha. Kõige suurem erinevus võrreldes söegrillidega on kuumuse reguleerimine. Gaasigrillid võimaldavad reguleerida väga kiiresti ning täpselt, sest selleks on olemas vastavad nupud. Gaasigrilli eeliseks on ka kiire kuumenemine. Grillimisega saab alustada vahetult pärast grilli süütamist. Gaasigrilli süütamine on väga lihtne ja grill töötab laitmatult ka tuulise ilmaga.

Gaasigrill töötab lõhnatu vedelgaasiga (maagaas või propaan). Grilli ostes tuleb arvestada, et gaasiballoon ja lisatarvikud (näiteks ballooni ja grilli vahele käiv ühendusvoolik ja reduktor) pole enamasti grilliga kaasas ja tuleb eraldi osta.

Gaasigrillid on erinevates hinnaklassides, kuna grillide võimalused ja mugavusastmed on erinevad. Kallimatel mudelitel on lisaks grilliosale ka põletiga pliidiosa, mille peal on võimalik samaaegselt näiteks kartuleid keeta või vokirooga valmistada.  Gaasigrille tehakse muuhulgas ka vulkaanilistest kivimitest. Need jaotavad soojust võrreldes malmiga paremini. Sõltuvalt mudelist on ka põletite arv erinev. 

Tavaliselt on gaasigrillidel ka termomeeter, mis on eriti vajalik suitsetamiseks või küpsetamiseks ja võimaldab näha, millal on soovitud temperatuur saavutatud ning võimaldab paremini jälgida liha küpsetamise protsessi. Kui olemasoleval grillil termomeeter puudub, siis üldjuhul on võimalik juurde osta ja täiendavalt grillile lisada.

Kui söegrill annab lihale mõnusa suitsuse maitse, siis gaasigrill säilitab just liha naturaalse maitse.

3 nippi maitsesuitsu tekitamiseks gaasigrillil

• Aseta grillresti peale veiniga või tumeda õllega niisutatud puidutükikesed.
• Rohkelt suitsu saab fooliumi sisse mähitud puulaastudest, mille  pealmisele osale on tehtud augud. Pakike tuleb asetada põletite kohale.
• Puutükikesi võib äärmiselt ettevaatlikult panna ka põletite alla nii, et need põlema ei läheks, vaid hakkaksid kergelt suitsu tekitama.

 

Sagedastel grillijatel tasub osta grill, millel on juba spetsiaalne suitsukonteiner, kuhu võib panna puitlaaste ning maitserohelist.

Lühidalt kokkuvõttes on gaasigrillide peamised plussid ja miinused:

 

PLUSSID

MIINUSED

      Mugav ja kiire toiduvalmistamine

      Väga ühtlane temperatuur.

      Külgpõletiga gaasigrilli saab kasutada ka gaasipliidina.

    Malmist küpsetuspinnad jagavad ühtlaselt soojust.

 

      Nõuab gaasiballooni ja regulaatori olemasolu.

      Suured mõõdud.

    Raskem transportida

 

 

 

Vaatamata sellele, milline grill lõpuks valida, tuleb  tähelepanu pöörata ka tarvikutele. Kahvliga liha keeramine või noaga liha tõstmine pole kõige mugavam  - õiged vahendid lihtsustavad grillmeistri tööd ja muudavad grillimise veelgi nauditavamaks.

 

 

Loe ka Eesti Grilliliidu soovitusi alanud grillihooajaks ja teisi  artikleid Aiaparadiisi blogist.

 

 

Jaga
GAASIGRILL VõI SöEGRILL - KUMBA VALIDA? on lisatud ostukorvi